Bota al contingut principal

Compromís es troba formalitzant al Senat milers de preguntes per conèixer quines han estat les actuacions dutes a terme pel Ministeri de Medi Ambient i les respectives confederacions en el territori valencià. L’objectiu és conèixer els motius pels quals s’han deixat de conservar, mantenir i recuperar els rius i barrancs valencians minimitzar els riscos d’inundació, potenciar el seu patrimoni cultural, fomentar l’ús racional de l’espai fluvial i impulsar el desenvolupament sostenible del medi rural.

Les preguntes naixen arran de les evasives, massa evidents, i les llargues que ens han estat donant tant en les respostes escrites del Govern com en les reunions mantingudes apel·lant a plans futurs i promeses d’inversions que no arriben. La més vergonyosa és potser la del riu Vaca o Xeraco, la perillositat està constatada i que es troba ple de canyes i amb un projecte urgent d’Acuamed per a la seua laminació cancel·lat, tot que la pròpia presidenta de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, María Ángeles Ureña, va prometre inversions per a la seua neteja que en ple mes d’octubre encara no han estat realitzades, però hi ha molts altres casos“, ha indicat Jordi Navarrete.

Recentment el PP va rebutjar al Senat recuperar com a prioritats del Govern i pressupostar en els comptes públics de l’any que les actuacions que al seu dia van ser tramitades al riu Vaca i Rambla d’Alcalà de Xivert i que van comptar amb informes ambientals positius i la qualificació de ‘urgents’. La moció de Compromís, valorada en 55 milions, instava a recuperar els projectes cancel·lats d’Acuamed en 2007 i ja presentats pel Ministeri en matèria hídrica en el territori valencià, que es trobaven en un avançat estat de tramitació i que no van arribar a materialitzar-se.

A la Jana, les seues autoritats ens han transmès el mal estat del seu Barranquet, que pot desbordar-se en qualsevol moment i afectar infraestructures com la N-232 o el casc urbà de la població, pel que han sol·licitat el seu desbrossament i neteja. Però la situació es repeteix en el riu Gorgos, el Túria o la Rambla d’Alcalà de Xivert, on en ocasions són els ajuntaments els que estan sufragant les actuacions en competències que no els són pròpies“, retreu el senador castellonenc.

Aquesta situació de desatenció se suma a la infrafinançament que pateixen els valencians ia la històrica mala gestió que s’ha executat en el nostre territori a l’hora de planificar infraestructures com vies fèrries, autopistes o variants, que han empitjorat, encara més, la perillositat i imprevisibilitat de les riuades en episodis de fortes pluges com els que acostumen a visitar aquest territori a la tardor.