Bota al contingut principal

El Ple del Congrés ha aprovat la moció de Compromís sobre la necessitat que el Govern reforme de forma immediata el model de finançament autonòmic amb l’abstenció de PP i Ciudadanos.

La proposta, que ha defensat el diputat de Compromís Enric Bataller, ha posat de manifest la contradicció entre la postura els dos partits a Madrid i en Corts Valencianes on el passat 26 d’octubre es va aprovar un manifest en els mateixos termes per unanimitat.

La moció insta al Govern a la reforma immediata del finançament, a contemplar una inversió d’acord amb el nombre d’habitants, així com a implantar mecanismes que compensen el deute derivat de l’infrafinançament.

La formació valenciana ha aconseguit el suport per obligar a Mariano Rajoy acomplir amb el seu compromís de tenir à punt un nou sistema de finançament autonòmic, encara que l’abstenció de PP de PP i Ciudadanos arracona als seus respectius partits al País Valencià.

El diputat de Compromís ha incidit que de la reforma del finançament depèn tant la sostenibilitat dels serveis públics fonamentals com el repartiment equitatiu que pose fi a la discriminació que col·loca al poble valencià a la cua en matèria d’inversió i de finançament.

L’equilibri entre inversions i població és l’únic punt de la reforma de l’Estatut Valencià d’Autonomia, pendent des de fa 7 anys i que, solament en aquesta legislatura, ja s’;ha ajornat 47 vegades.

Enric Bataller ha afirmat que el vot favorable de la Cambra baixa ha de traduir-se en el desbloqueig de la reforma de la disposició addicional primera de l’Estatut valencià, actualment paralitzada pel PP i Ciudadanos que sumen majoria en la Taula del Congrés.

“El partit d’Albert Rivera ningunea als valencians”, ha declarat Bataller en relació a la falta de resposta de Ciudadanos a la reunió que Compromís li va demanar fa dues setmanes per desembussar la tramitació de la reforma.

La formació ha enlletgit al Govern la paràlisi legislativa basada en la regla d’estabilitat pressupostària i l’ampliació sistemàtica del termini d’esmenes. El diputat valencià ha assenyalat la responsabilitat de la Presidenta del Congrés per fer una interpretació del Reglament que limite les contínues pròrrogues, sobretot si després de la petició no es presenta cap esmena a l’articulat, com ocorre amb l’Estatut valencià.