Bota al contingut principal

La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió d’Indústria i Comerç, Turisme i Noves Tecnologies, Aitana Mas, ha presentat una iniciativa per tal que les Corts insten el Consell a estudiar, mitjançant Turisme Comunitat Valenciana, la situació i el potencial del turisme geològic al País Valencià, així com el possible impacte econòmic i mediambiental del seu desenvolupament i promoció.

Segons la també portaveu adjunta del grup parlamentari Compromís, “cal revisar el llistat de cavitats incloses en el Catàleg de Coves de la Comunitat Valenciana, al Decret 65/2006, de 12 de maig, del Consell, per tal de comprovar la seua situació i el seu potencial. A més de dotar a la conselleria i direcció general competents amb els mitjans tècnics i econòmics necessaris per aconseguir aquest propòsit. I, en la mateixa línia, s’ha d’estudiar i promocionar, mitjançant Turisme Comunitat Valenciana, l’adequació d’altres coves per tal de valorar la seua incorporació com a recurs turístic dels municipis on es troben”.

“Al nostre territori tenim una important riquesa de coves, totes elles amb diferents característiques, que doten d’enorme valor el nostre patrimoni geològic i soterrani. No obstant això, no totes elles són coves naturals obertes al turisme. En l’actualitat, comptem amb cinc coves turístiques ubicades a diferents comarques al llarg de tota la comunitat: a la comarca de la Plana Baixa trobem la Cova de Sant Josep, a la Vall d’Uixó; a La Marina Alta tenim tant la Cova de les Calaveres com la Cova de Rull, ubicades a Benidoleig i la Vall d’Ebo. A la Vall de Cofrents tenim la Cova de Don Juan, al municipi de Jalance, i per últim, a l’Alacantí es troben les Coves de Canelobre, a Busot”.

“A més a més, l’any 2019, es van realitzar el II Congrés Iberoamericà i el VII Congrés Espanyol de Coves Turístiques a la Vall d’Uixó, convertint aquest municipi castellonenc, durant la seua celebració, en la capital mundial del turisme geològic i soterrani”.

“Des de Compromís considerem que el desenvolupament d’aquest turisme, subjecte a una adequada gestió dels recursos naturals, ens permet garantir la conservació de les coves turístiques de les quals actualment disposem. Així mateix, facilita la possibilitat d’estudiar la situació en la qual es troben les diferents coves que tenim al llarg de la nostra geografia, per tal de veure si aquests recursos poden ser aptes per a aquesta modalitat de turisme. Tot açò permetria donar suport als municipis que ja estan desenvolupant aquest turisme i, d’altra banda, obrir la porta als que potencialment podrien incorporar aquesta oferta turística a la seua estratègia de desenvolupament”.

“A comunitats com el País Basc i Extremadura, este turisme ha experimentat un creixement considerable, gràcies a l’adequada direcció de les polítiques que en aquesta matèria s’han adoptat. A més a més, el turisme geològic suposa un potencial element de vertebració de territori, donat que apropa els turistes als municipis d’interior. Raó per la qual les coves poden ser un recurs clau com a element dinamitzador de les economies locals, així com un important element que diversifique l’oferta turística de tota la Comunitat Valenciana”, ha conclòs la diputada Aitana Mas.