Bota al contingut principal

Carles Mulet confia que els grups mantinguen el criteri seguit amb la Dama de Baza i apliquen criteris racionals en el retorn d’art espoliada dels seus llocs d’origen

MADRID, 8 de febrer de 2021

A instàncies del a coalició Compromís, el Senat debatrà demà el retorn de la Dama d’Elx al seu lloc d’origen. El periple de la Dama és ben curiós, després de la seua troballa a l’agost de 1897. Després de conèixer-se la troballa i davant el desinterès del Museu Arqueològic Nacional, la peça va viatjar fins a París, que la va adquirir per 4.000 francs. El 24 de setembre d’aqueix mateix any es va presentar en el Museu del Louvre com la Dama d’Elx, en al·lusió al seu lloc d’origen. En els anys 20 del segle passat es van donar les primeres peticions perquè el bust tornara a Espanya i no va ser fins al cap de la Guerra Civil quan va ser possible la idea generada en 1935 d’intercanviar alguna peça del Prado per la Dama d’Elx, intercanvi que es va fer oficial en 1941. Un 8 de febrer va arribar la Dama a Madrid i romandria durant 30 anys en el Prado fins a 1971 quan, d’una plomada d’Ordre Ministerial es va incorporar a la col·lecció permanent del Museu Arqueològic Nacional, on segueix.

Mulet ha explicat que “l’art ha d’estar en el seu lloc d’origen” i ha lamentat que “després d’anys d’avanços en la sensibilitat cap al patrimoni i de demandes des de diferents fronts, el Govern haja sigut inclement davant les peticions il·licitanes de recuperar el seu patrimoni”. 

La moció que Compromís ha introduït per al seu debat a la Comisión de Cultura del Senat insta en el Govern central a fer efectiva de manera immediata en coordinación amb les administracions autonómica i local i de manera permanent, la cessió de l’escultura de la Dama d’Elx situada en l’actualitat en el Museu Arqueològic Nacional, per a exposar-la en el municipi d’Elx, realitzar la inversió necessària per al trasllat a Elx, amb totes les mesures de seguretat necessàries per a la seua correcta conservació i crear una subseu del Museu Arqueològic Nacional a la ciutat il·licitana, que aculla de manera permanent el bust de la Dama d’Elx. 

Mulet recorda que la Dama, al MAN, “no deixa de tenir un cert protagonisme com a peça del mes, dins del conjunt d’obres, quan a Elx  suposaria un revulsiu col·lectiu, cultural i turístic de primer ordre”. El senador confia que els grups, que van votar a favor del retorn de la peça granadina de la Dama de Baza en la seua 50 aniversari de la troballa ho tornen a fer. “Davant idèntics casos de peces iberes, esperem en un comportament idèntic dels grups polítics davant la moció de Compromís que trasllada una petició històrica de la localitat d’Elx”, ha conclòs Mulet. La moció de la Dama de Baza va ser aprovada per 15 vots a favor i 14 abstencions de Vox i PSOE.

Per part seua, la portaveu del grup municipal de Compromís per Elx, Esther Díez, ha afirmat que el lloc on millor s’entén el bust iber és a l’entorn de la seua troballa i en el seu context, per la qual cosa Compromís continuarà reclamant el retorn de la Dama d’Elx a la seua ciutat d’origen de manera definitiva, la qual cosa suposaria la recuperació històrica i arqueològica del Camp d’Elx. També implicaria una sèrie d’accions de desenvolupament cultural i promoció turística al voltant del descobriment del bust, així com el reforçament del valor cultural de l’Alcudia i dels assentaments de les diferents civilitzacions en Elx.

A més, atorgaria a la ciutat un nou valor estratègic. “Des de Compromís apostem per la descentralització de la cultura, la qual cosa permetria a municipis com Elx, convertir-se en dinamitzadors culturals i contribuiria a promoure el turisme cultural al costat del Misteri d’Elx, el Palmerar i tot el patrimoni il·licità”, ha dit.