Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha registrat en les Corts una proposició no de llei per a què el parlament valencià condemne la violència exercida per Hamás i pel govern d’Israel contra la població civil. Així mateix amb esta iniciativa s’insta a exigir al govern d’Israel el compliment de les resolucions de Nacions Unides adoptades sobre el conflicte palestí, la retirada dels territoris ocupats i la fi de l’expansió dels assentaments il·legals desenvolupats per l’executiu de Netanyahu. Així com garantir que la ajuda de cooperació continue arribant al poble palestí.

Segons ha explicat la portaveu adjunta Isaura Navarro “davant la greu situació desencadenada s’ha d’exigir un alt al foc immediat a totes les parts del conflicte i un intercanvi de presoners supervisat per Nacions Unides, a més cal fer una crida a totes les parts a respectar les seues obligacions jurídiques en virtut del dret internacional humanitari i abordar la via del diàleg”.

L’ús de la força contra civils mai és acceptable en els conflictes armats, en línia amb les Convencions de Ginebra i amb el manifestat per la Relatora Especial de Nacions Unides.

Per a Compromís la resposta de les institucions europees, i en particular de la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von Der Leyen, no pot ser la condemna d’una de les parts en litigi.

“És necessari que la Comunitat Internacional demane el compliment de les resolucions de Nacions Unides, la retirada dels territoris ocupats i la fi de l’expansió dels assentaments il·legals desenvolupats amb cada vegada major crueltat per l’executiu d’extrema dreta de Netanyahu”, ha afegit Navarro.

Des de Compromís s’exposa que fer costat inequívocament a Palestina i el seu dret a resistir davant Israel no implica acceptar acríticament qualsevol acció de Hamàs que vulnere el dret internacional humanitari. Israel és culpable del sofriment terrible del poble palestí, però els atroços atacs de Hamàs contra població civil no ajuden a resoldre-la ni mai té justificació la violència exercida.

Cal una solució justa per al poble palestí, com la que s’ha d’aplicar també a qualsevol poble que es troba ara mateix agredit com el Sàhara Occidental o Ucraïna. Però cal també responsabilitat, en virtut del dret internacional humanitari i les Convencions de Ginebra, per a denunciar qualsevol atac contra civils, vinga de qui vinga.

Des de la creació de l’estat d’Israel, el poble palestí ha estat contínuament assetjat. Són ja més de set dècades d’ocupació, bloqueig i violació sistemàtica de drets humans per part de colons i forces de seguretat i defensa israelians, així com la practica sistemàtica de l’apartheid.

Gaza es troba ara baix un bloqueig per aire, terra i mar des de 2007, on malviuen més de dos milions de persones, sense els recursos alimentaris bàsics, que afecten també a les instal·lacions i les atencions més necessàries. Els recents atacs de Hamàs i la resposta d’Israel no ha fet més que agreujar la situació. 

El Secretari General de l’ONU, ha advertit que la situació humanitària a Gaza era extremadament greu i a partir d’ara no farà sinó deteriorar-se exponencialment. També organitzacions com Human Rights Watch i Amnistia Internacional han denunciat la situació a la que s’enfronta el poble palestí a Gaza i han demanat esforços per protegir els civils en aquesta confrontació.

“Per això des de Compromís denunciem que insistir en esta dinàmica i augmentar la restricció dels aliments, l’aigua i el combustible representa una greu violació del dret internacional i un crim de guerra per intentar castigar a tota una població per part del govern d’Israel.”, ha conclòs Navarro.