Bota al contingut principal

Coincidint amb la celebració demà, 22 de febrer, del dia Europeu de la Igualtat Salarial Compromís ha registrat dos proposicions no de llei en les Corts amb una bateria de mesures per reduir l’escletxa salarial existent entre dones i homes.

En la primera, impulsada per la diputada i portaveu d’Igualtat, Verònica Ruiz, es planteja al govern valencià la creació d’un pla específic contra l’escletxa salarial que consolide i potencie les mesures implantades per l’anterior Consell del Botànic en eixe sentit. Concretament s’insta a impulsar la reducció progressiva de la jornada laboral a 32 hores setmanals sense pèrdua salarial, la realització d’un estudi al voltant de l’impacte de gènere de la política fiscal valenciana i la implementació de campanyes per la revalorització dels llocs de treball i sectors feminitzats.

Com explica Ruiz “per reduir l’escletxa salarial és clau la informació, per això l’administració valenciana ha d’instar a les empreses a facilitar l’accés al registre dels valors mitjans salarials, complements salarials, percepcions extrasalarials de les persones treballadores, desagregades per sexe i distribuïdes per grups professionals, com ja marca la normativa valenciana al respecte”.

Per la seua banda la iniciativa parlamentària plantejada per la diputada i portaveu d’Ocupació, Mònica Àlvaro, reclama la modificació de l’actual Llei valenciana d’Igualtat entre Dones i Homes. En concret la coalició proposa incorporar en les contractacions de la Generalitat, l’obligatorietat de les clàusules socials i especialment aquelles clàusules de gènere adients per reduir l’existent escletxa salarial, afavorint els drets de corresponsabilitat i conciliació de la vida personal, familiar i laboral.

Per a Àlvaro, “amb este canvi normatiu plantegem la inclusió, a través de les clàusules de gènere, del Pla d’Igualtat, específicament i solament per aquelles empreses que encara no el tinguen per obligació legal”.

Des de Compromís s’explica que la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes en el sector públic, estableix com a obligatori la incorporació de clàusules socials en la contractació pública. De fet, en els darrers anys, la legislació social i laboral ha apostat decididament per incrementar els drets de corresponsabilitat i conciliació de la vida personal, laboral i familiar, també en les empreses. La reducció de la jornada laboral i els programes de 32 hores de jornada laboral, són una clara mostra d’eixa aposta per les persones i per les seues demandes de temps i factors organitzatius.

“Òbviament, -ha afegit Àlvaro- el benestar de les persones treballadores de les empreses amb les que contracten, ha de ser una màxima per a totes les Administracions públiques a les que interpel·la esta llei. No hi ha cap dubte de que hui en dia la bretxa salarial de gènere continua sent un obstacle per a l’avanç de la nostra societat. Una mostra plausible d’esta situació són les menors quantitats econòmiques de les pensions que reben les dones contraposades a les que reben els homes, fruit d’eixa bretxa salarial”.

En eixe sentit Compromís reclama també al Consell incrementar les partides pressupostaries que incideixen en la negociació col·lectiva,  de manera que els drets de corresponsabilitat i conciliació de la vida personal, familiar i  laboral tinguen més presencia per tal d’erradicar l’escletxa salarial per raó de gènere.

Per finalitzar la diputada Verònica Ruiz ha incidit en la necessitat d’executar mesures per a pal·liar la temporalitat existent al mercat laboral valencià. “La temporalitat afecta en major mesura a les dones, atallar este factor també incideix en acabar amb l’escletxa salarial de gènere”.