Bota al contingut principal

Després de més de dues setmanes de notícies oficioses sobre el tancament del centre de salut de Pedreguer, l’Alcalde d’aquest municipi,Sergi Ferrús, va ser convocat el mateix divendres 20 de juliol a una reunió entre Alcaldes afectats pel tancament dels centres de salut on els seus ciutadans anaven a urgències per la nit i la direcció de Marina Salud.

En la reunió es va fer evident, segons Ferrús, que els Alcaldes del PP ja havien mantingut reunions prèvies entre ells (reunions de partit, en van dir), com així ho van reconèixer, on es va parlar del problema de les urgències nocturnes i on van arribar a una proposta que van plantejar en la reunió amb el gerent Angel Giménez: enviar les urgències a l’hospital i dotar-les d’un equip de reforç per als usuaris dels municipis afectats, format per professionals dels mateixos centres de salut; i en fer a finals d’agost una reunió de seguiment, per veure les incidències produïdes i la conveniència o no de mantenir les urgències a l’hospital. Es parla de que açò significa una millora respecte a una suposada primera decisió d’enviar les urgències als centres de salut de Dénia, Xàbia i Orba, “suposada”, diu Ferrús, “perquè a Pedreguer no va arribar aquesta proposta. La falta de comunicació ha estat total i desconsiderada, tenint en compte que des del 9 de juliol s’ha intentat contactar amb l’empresa privada, sense obtenir cap resposta, mentre, com s’ha evidenciat, aquests contactes sí que es produïen a altres nivells”.

Tot i això, tots el alcaldes manifesten la voluntat de mantenir les urgències de nit als seus centres de salut. Ferrús deixa palès el seu rebuig a la proposta i diu que està en desacord amb l’eliminació d’aquestes guàrdies nocturnes als centres de salut; no s’entén, diu, que si fins i tot, algun dels municipis afectats ha aprovat mocions en què es demana “exigir una rectificació per part de Marina Salut de tancar els Centres de Salut afectats per aquesta mesura de tancament dels Centres en horari de guàrdia (de 22h a 08h)”, i tots insisteixen en que no volen que les urgències se’n vagen fora dels seus centres, veuen ara correcta aquesta proposta.

El director de Marina Salud diu que només compleixen directrius de Conselleria. Que els PAC (Punts d’atenció continuada, nom que ara aplica als centres de salut) no estan dins dels plans d’urgència, que aquests es troben a l’hospital: es dóna el servei als PAC, diu, si hi ha demanda, i és potestat de l’empresa oferir-los o no (al·lega que si el servei està dins d’un radi que es puga cobrir en 30 minuts, la llei s’acompleix). Diu que “a Pedreguer es dóna un promedi de 3 urgències al dia (per la nit) i que les atencions han baixat un 7%”. Sí que reconeix un fallo de comunicació, “que no tornarà a repetir-se”.

En definitiva, diu que han reduït tres PAC “perquè no tenen demanda per part dels ciutadans” i insisteix en que ningun ciutadà es veurà afectat per aquesta mesura.

Des del govern de Pedreguer s’insisteix en que un servei bàsic no hauria de valorar-se segons les estadístiques i els guanys i beneficis, i que tot el problema rau en posar en mans privades serveis tan essencials com els de la sanitat. Seguiran reclamant el manteniment de les urgències per la nit al centre de salut i donaran suport a totes aquelles accions que els ciutadans porten endavant per aconseguir-ho.