Bota al contingut principal

El ple de L’Ajuntament de Burjassot aprova una moció del BLOC-Compromís en defensa de la denominació d’origen Xufa de València.

Emili Altur, portaveu municipal del BLOC-Compromís ha declarat que “amb aquesta moció volem donar suport a la Unió en la seua reivindicació i al Consell Regulador de la DO Xufa de València per a que el consumidor no se senta enganyat”.

 

Al ple de l’Ajuntament de Burjassot celebrat el passat dimarts 25 de setembre es va aprovar per unanimitat la moció presentada pel BLOC-Compromís, a instàncies de la Unió de Llauradors i Ramaders, en defensa de la DO Xufa de València. Emili Altur, portaveu municipal del BLOC-Compromís ha afirmat que “vam presentar aquesta moció per acabar amb la greu situació de la xufa amb Denominació d’Origen “Xufa de València. A més, com és ben conegut, Burjassot és un dels pobles que conrea aquest preuat tubèrcul tan característic de la nostra comarca”.

Altur ha declarat que “des del BLOC-Compromís fem nostres les reindicacions de la Unió de Llauradors i del Consell Regulador, ja que segons expliquen, el cultiu de la xufa a la comarca de l’Horta Nord s’estén per unes 400 hectàrees (un 90% aproximadament dins de la D.O. Xufa de València) i és de vital importància per als 16 pobles que estan emparats pel Consell Regulador, però també per al conjunt de la comarca”.

Per una part, és una activitat econòmica de la que viuen directament unes 370 famílies, generant ocupació i riquesa per a la zona. Però, per un altra, és un cultiu generador d’externalitats positives per al conjunt de la societat, com és la conservació d’un paisatge i d’un medi ambient característic de l’Horta.

Actualment, més enllà de la crisi econòmica generalitzada que també està colpint l’economia dels productors de xufa, el sector està sofrint dos problemàtiques que estan ofegant als productors que mantenen el sector.

Per una part, s’està detectant un increment alarmant d’importacions de xufes foranies que, la immensa majoria, entren en la Unió Europea per a elaborar orxata però que el seu destí fonamental és la de ser llavor per a plantar.

Fet que es realitza sense el corresponent passaport fitosanitari que garanteix que entra amb totes les garanties sanitàries. Una de les conseqüències és que ja s’observa presència de xufes importades en els camps on no es volen plantar, per l’efecte contaminació.

Per un altra part, el mercat s’està inundant d’orxata envasada on en l’etiqueta figura “Elaborada en Valencia” i que no està emparada pel Consell Regulador de la Denominació d’Origen “Xufa de València”. Esta pràctica suposa un engany al consumidor, que compra l’orxata confiant en que la xufa és de València però que, en cap cas, hi haja constància que la xufa siga autòctona. Simplement significa que l’orxata s’ha elaborat a la Comunitat Valenciana, però sense cap garantia de que la xufa siga valenciana, podent ser importada.

Per tot açò, explica Emili Altur, portaveu del BLOC-Compromís a l’Ajuntament de Burjassot, “hem aprovat aquesta moció per a instar al Govern d’Espanya al fet que incremente els controls i inspeccions en els Punts d’Inspecció Fronterera de les xufes procedents de tercers països. Instar també al Govern d’Espanya i a la Generalitat Valenciana al fet de garantir la traçabilitat de les xufes procedents de països tercers i que aquelles amb destí al consum humà no es destinen a la plantació, exigint en este cas, el corresponent passaport fitosanitari. Instar al Govern d’Espanya al fet d’establir un canvi en les normes d’etiquetatge per a que conste l’origen de la matèria prima i no únicament el lloc d’elaboració, manipulació o transformació. Manifestar el recolzament de l’Ajuntament al Consell Regulador de la Denominació d’Origen “Xufa de València” per la seua contribució directa al manteniment d’este cultiu en el terme municipal i per tant, als que hi viuen d’ell. Instar, per últim, al Consell de la Generalitat Valenciana al fet que incremente el suport al Consell Regulador de la Denominació d’Origen “Xufa de València” com a entitat vertebradora i garant de la qualitat de la xufa, i per tant, dels seus productes elaborats”.