Bota al contingut principal

Durant el lliurament dels II premis JOVEMPA, l’Alcalde de Pedreguer, Sergi Ferrús, va aprofitar la presència del vicepresident del Govern valencià, José Císcar, per demanar-li tres necessitats dels pobles de la Marina Alta per millorar la productivitat i la competitivitat: el Tren de la Costa, el deute que el Consell manté amb els ajuntaments i la pròrroga del Pla Especial de Suport a la Inversió Productiva en municipis de la Comunitat Valenciana, l’anomenat Pla Confiança, per tal com existien molts municipis (entre ells, Pedreguer, però també altres com Dénia) per als quals seria pràcticament impossible acabar les obres previstes en els terminis anteriors (abril de 2013).

En acabar l’acte, Císcar va assegurar al màxim responsable municipal que aquest Pla comptaria amb una pròrroga en la futura llei d’Acompanyament (de les altres dues peticions no va prometre res…) i així ha estat: el 27 de desembre eixia publicada aquesta llei al DOCV prorrogant fins al 31 de desembre del 2014 el termini assenyalat per a l’acreditació de la finalització de les obres aprovades en el “Pla Confiança”. També parla de que el Consell tornarà a regular mitjançant decret les condicions i requisits per poder canviar de projecte.

Ferrús ha manifestat la satisfacció per aquest fet (“no podia ser d’altra manera”, ha dit, “atès que hi havia molts municipis afectats”), perquè dóna dos anys més per poder fer realitat la construcció del pavelló cobert de Pedreguer, prevista en aquest pla, però ha advertit que el problema seguirà siguent la viabilitat econòmica per poder fer front als certificats d’obra que les empreses constructores aniran presentant i que ningú garanteix que es pagaran. Per això diu que “ara el Consell hauria de donar una garantia de pagament d’aquests certificats: fer un calendari de pagaments o un compromís/confirming de pagament per tal que les empreses puguen mamprendre amb garanties les obres, i no passe com en altres localitats, com Gandia, on les obres han quedat paralitzades per falta de liquiditat”. “Altra possibilitat”, haafegit, “seria que la Conselleria fóra qui es fera càrrec directament d’aquests certificats d’obres”.

S’ha de tenir en compte que, relacionat amb allò que l’Alcalde va demanar en l’acte de lliurament dels premis JOVEMPA, altres anys l’Ajuntament sí que podia avançar allò que el Consell subvencionava però que no pagava (de fet, es manté un deute de més de 400.000 € per subvencions de 2010, 2011 i 2012), però les condicions d’ara no ho permeten. “O pretendrà el Consell que, amb la que està caient, assumim el 1.300.000 € del pavelló a mesura que l’empresa constructora vaja presentant les certificacions d’obra, més el mig milió que ens deu, fins que es digne en pagar?