Bota al contingut principal

Els programes d’inserció laboral, les activitats d’orientació i foment de l’ocupació i el suport als sectors productius locals i a les iniciatives emprenedores centraran en 2013 els esforços del departament de Foment Econòmic. El regidor de l’àrea, Pasqual Batalla, ha explicat hui les principals línies d’actuació previstes al pressupost de 2013 que, partint de la base “i estímul” de les més de 40 iniciatives desenvolupades durant el passat exercici. Una de les principals apostes de la regidoria serà el desenvolupament de plans d’ocupació social, tant d’àmbit municipal com la posada en marxa del pla a tres bandes anunciat pel president de la Generalitat “i del qual no s’ha tornat a saber res”, per als quals hi ha reservada una partida de contingència de 130.000 euros. A més, Batalla també ha destacat una altra de les novetats del pressupost del departament, com és la creació d’una línia d’ajudes específica per donar suport a la creació de noves empreses, amb 20.000 euros reservats.

A més, una altra de les apostes de 2013 serà la consolidació de l’Aula de Recerca Assistida de Treball (Ara Treball), que el passat exercici ha atès  més de 250 persones en una vintena de tallers. “Un molt bon resultat que ens anima per a seguir treballant en esta línia amb nous tallers i iniciatives emmarcats en esta àrea que ja estem dissenyant per a començar en març i que reforçarem mitjançant la col·laboració de recursos externs”, avança el regidor. A banda de l’ARA Treball, el programa d’Orientació per a l’Ocupació i l’Autoocupació (OPEA) ha suposat l’atenció individualitzada d’altres 145 persones.

            Però si alguna àrea centrarà els esforços de la regidoria de Foment Econòmic serà la referent a la inserció laboral, “en la mesura que ens ho permeten les altres administracions”, adverteix Batalla. En esta línea, el tinent d’alcalde recorda que malauradament encara no sabem res d’iniciatives dependents de la Generalitat que tans bons resultats han donat en anteriors anys com l’Escola Taller o el Taller d’Ocupació”. “Esta indefinició i esta paràlisi, del tot injustificable i incomprensible en una situació tan greu com és la de l’atur a la nostra ciutat, amb més de 6.000 persones sense treball, ens empenta a treballar més encara per a pal·liar el dèficit d’actuacions per part de la Generalitat”, assenyala el regidor, qui recorda que el president de la Generalitat “va anunciar a bombo i plateret un pla d’ocupació a tres bandes entre els ajuntaments, les diputacions i el Consell que havia de crear a Vila-real més d’un centenar de contractacions. “Hui és el dia que encara no sabem res d’aquest pla”, lamenta Batalla.

En aquesta línea, el responsable de Foment Econòmic anuncia que, “com que l’atur en Vila-real no pot esperar que la Generalitat es pose a treballar, en el pressupost de 2013 ja hem previst una quantitat molt important per a crear plans d’ocupació”. En total, s’han reservat 130.000 euros en una partida de contingència, la meitat dels quals s’ha consignat per a poder utilitzar en el pla autonòmic “només la Generalitat moga fitxa”. L’altra meitat, 65.000 euros, anirà destinada a crear treball en un nou pla social d’ocupació municipal, en la línia del desenvolupat en 2012, amb un total de 14 beneficiaris. “En el cas que el Consell no active aquest programa, ampliarem el pla municipal”, adverteix Batalla, qui assenyala que en 2013 “volem aprofitar tots els recursos que tenim a l’abast per a rendibilitzar al màxim totes les accions”, per a la qual cosa ha demanat l’adjuda i col·laboració d’altres administracions.

Durant 2012, els diferents programes d’inserció laboral han permès la contractació de 60 persones. A més, Batalla també ha destacat la importància de les actuacions de formació per a l’ocupació realitzades durant l’any passat, en particular la posada en marxa del Programa de Qualificació Professional Inicial, en col·laboració amb la regidoria d’Educació, les negociacions per a homologar el Centre de Capacitació Agrària i l’edifici de l’Escola Taller com a centres formatius, o els cursos, tallers i sessions monogràfiques (13) realitzades en col·laboració amb la Cambra de Comerç en suport dels sectors productius i l’emprenedorisme.

Els events i campanyes comercials, fires, mercats, el suport al comerç local o l’organització d’activitats, cursos i tallers es reforcen durant 2013 amb més de 175.000 previstos al pressupost en diferents partides. Entre elles, destaquen els 20.000 euros en suport a la creació de noves empreses, amb una línia de subvencions amb la qual Batalla vol “ajudar a aquells que volen posar en marxa la seua pròpia empresa a Vila-real i necessiten ajuda per a donar les primeres passes”. Una ajuda que pot servir també, avança el regidor, per a materialitzar els projectes empresarials que nasquen del programa Vilabeca, que enguany també es veurà reforçat i ampliat. En total, la regidoria de Foment Econòmic disposa per a 2013 d’un pressupost de 426.000 euros, a banda dels 130.000 euros de contingència per programes d’ocupació.