Bota al contingut principal

La portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, ha denunciat hui que el President de Les Corts, Juan Cotino, es nega a tramitar una petició de documentació del seu grup parlamentari relativa als contractes de la Generalitat amb empreses que pertanyen o han pertangut a familiars del propi Cotino.

Segons s’explica des de Compromís, el passat 6 de febrer la diputada Oltra va registrar una petició de documentació en què reclamava al Consell còpia de la totalitat dels expedients de contractació de la Generalitat Valenciana amb Sedesa, Sedesa Concesiones S.L., Gerocentros del Mediterráneo S.L. i grupo Savia, directament o en UTE amb altres empreses o sota altra denominació del grup.

Compromís va rebre com a resposta a esta petició un escrit del conseller d’Hisenda, Juan Carlos Moragues, en què es limitava a facilitar l’enllaç genèric a una pàgina web de contractacions de la Generalitat Valenciana, que no dona accés a la informació requerida. Així que Oltra presentà de nou el passat 25 de març esta petició de documentació recordant que com a diputada l’accés a eixa informació està emparat tant per l’article 23 de la Constitució espanyola com el Reglament de Les Corts.

Com a resposta d’esta nova petició de documentació el grup Compromís ha rebut un escrit del President de Les Corts, Juan Cotino, en què denega la seua tramitació argumentant que es tracta d’una petició de documentació ja contestada pel Consell.

Per a Oltra “l’actuació del senyor Cotino al front del parlament valencià arriba ja a uns nivells d’escàndol. Volem saber de quina manera i quants diners públics han anat a parar a empreses de la família de l’actual President de Les Corts i ell mateix es nega a tramitar la nostra petició, quan el que hauria de fer és abstenir-se en una decisió en què ell té molts interessos”.

“Per tant com Juan Cotinio no vol complir les lleis i s’erigeix en jutge i en part omnipotent nosaltres hem presentat un recurs en Les Corts per a recusar-lo, reclamem que ell no puga prendre este tipus de decisions i no descartem acabar recorrent davant els tribunals per esta qüestió”.

En el recus el grup Compromís assegura que “el fet de què un familiar directe dels propietaris en l’actualitat i en el passat recent siga qui adopta la decisió de no tramitar la petició de documentació ens permet afirmar que s’està incorrent en una causa clara d’abstenció necessària per part del President, que en no haver-se apartat ens condueix a la necessitat de presentar escrit de recusació, amb el fi que la persona que decidisca sobre la necessària tramitació de l’escrit de petició de documentació no estiga incursa en situació de relació de parentesc que regula la legislació vigent”.

En este recurs signat per Oltra també s’argumenta que “negar la tramitació d’una petició de documentació formulada per esta Diputada que compleix amb tots i cadascun dels requisits exigits pel Reglament de la Cambra, la interpretació del qual, per cert, en cap cas pot ser restrictiva donat que està regulant l’exercici d’un dret fonamental, com ha tingut a bé recordar-lo a la Cambra el Tribunal Suprem en sentència recent, implica incórrer en una decisió inconstitucional. És per això que la interpretació restrictiva i protectora dels interessos del Consell per damunt del dret d’esta parlamentària a accedir a la documentació sol·licitada i per damunt de la transparència, no té empara jurídic algun, donat que l’article 12 del Reglament de Les Corts citat no impedeix la possibilitat de reiterar una petició de documentació quan la mateixa no ha estat satisfeta”.