Bota al contingut principal

El secretari autonòmic de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira, ha intervingut avui en el VIII Fòrum Europeu del Corredor Mediterrani per exigir que s’incloga “de manera detallada l’operació de remodelació de la xarxa ferroviària de València i l’anàlisi i consideracions relacionades amb el tràfic metropolità i urbà en l’àrea de València”.

La Generalitat ha defensat que “és imprescindible que la reordenació ferroviària de la ciutat de València -que va quedar establerta mitjançant acord signat entre totes les administracions en 2003- figure en la llista de projectes del Corredor Mediterrani i en concret en l’apartat de nodes urbans”. Demà es preveu la intervenció del Ministeri al Fòrum i des de la Generalitat esperen que es prouncie al respecte.

Durant la seua intervenció, Boira ha alertat que “la ciutat de València i la seua àrea metropolitana exemplifica un cas clar de coll d’ampolla (bottleneck) en el context europeu i que es troba a la cruïlla del corredor mediterrani amb les línies cap a Madrid i el Cantàbric”. Per això, des del govern valencià consideren “crucial” per al futur del Corredor Mediterrani “l’articulació d’una nova xarxa ferroviària que permeta una connexió adequada a les diferents direccions tant de transport de rodalies, llargues i mitjanes distàncies i mercaderies”.

Boira ha apuntat que “cal sumar esforços de totes les institucions perquè en breu comencen les obres del túnel passant i la nova estació central de València i el soterrament de les vies al seu pas per Serradora”. “Això permetria, el pas del corredor mediterrani cap al sud i el port de València i el que és fonamental, millorar els serveis de rodalies que diàriament fan servir els valencians i crear una conetividad de mitjana i llarga distància que permetria estalvis considerables en les connexions amb Alacant, Castelló i Barcelona”, afegeix el text.

Intervenció al Fòrum

En aquest Fòrum Europeu sobre el Corredor dedicat als nodes urbans, Boira ha assenyalat “la complexitat de gestió de la superposició de xarxes (general i metropolitana) al costat del desenvolupament de les infraestructures associades al port de València ha estat i és una característica històrica d’aquest node, conformant un coll d’ampolla paradigmàtic en el conjunt de les ciutats europees”.

De fet, ha denunciat que entre Sagunt i València només hi haurà dues línies per fer front a més de 100 viatges al dia per cinc diferents tipus de trànsit i en diferents velocitats. Per Boira, “és un clar exemple d’un coll d’ampolla. Cap altre node al Corredor Mediterrani té només dues línies de ferrocarril per accedir a un important port, ferrocarril o hub industrial, com ara la ciutat de València i la seua àrea urbana”.

Així mateix, el secretari autonòmic ha lamentat que no es faça cap referència a aquests projectes en l’apartat dedicat al node urbà de València quan sí que hi ha una referència precisa a operacions semblants, amb túnel passant i reordenació de xarxa arterial en altres ciutats espanyoles, com per exemple Madrid. I fins i tot en altres ciutats europees com Marsella, Torí i Lió. En alguns casos, sense data d’inici, però figuren en el quadre d’operacions associades a les operacions de nodes urbans de les ciutats pertanyents al Corredor Mediterrani”.

Per això, ha continuat el secretari autonòmic- “l’acord signat el 2003 amb el govern central d’Espanya preveia una reordenació completa de la xarxa general, però també de la xarxa de transport urbà i metropolità de la ciutat i de la seua àrea, que arriba quasi als dos milions de persones”.

Per últim, Josep Vicent Boira ha destacat que “cal tenir en compte que la ciutat de València es caracteritza per la seua alta densitat i un grau de compacitat elevat, dels més alts de les ciutats grans de l’Estat espanyol, en companyia de Barcelona. Altres ciutats, com Sevilla i Madrid, no pateixen aquest problema amb la mateixa intensitat, a causa de la seua menor densitat i compacitat. És urgent resoldre, doncs, el coll d’ampolla que es produeix a la ciutat de València i que afecta la viabilitat de tot el corredor”.