Bota al contingut principal

La nova xarxa d’Oficines d’Atenció a Persones Migrants tindrà entre les seues funcions la d’assessorar tant als valencians i valencianes que viuen a l’exterior com als seus familiars, segons ha explicat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, qui ha destacat que també treballaran amb la població immigrant que hi ha al territori valencià.

Oltra, acompanyada pel secretari autonòmic d’Inclusió i de l’Agència Valenciana d’Igualtat, Alberto Ibáñez, ha presentat en roda de premsa la nova xarxa, que compta amb 86 oficines a diferents municipis valencians, i que naix davant de la necessitat de “reestructurar i reconceptualitzar la xarxa d’atenció per donar resposta als diferents processos migratoris i les seues tipologies”.

La vicepresidenta ha explicat que, amb la nova xarxa, que entrarà en funcionament a partir de l’1 de gener, la Conselleria “lidera la política migratòria”. Segons ha explicat, “són els serveis socials municipals els que han de prestar l’atenció a les persones migrants, mentre que la Generalitat s’encarregarà de coordinar aquesta gestió a través de les oficines”, per a la posada en marxa es contractarà a personal amb càrrec a línies nominatives subvencionades des de l’administració autonòmica.

La coordinació es durà a terme a través de dos fòrums que se celebraran cada semestre amb la participació de les oficines, de les entitats del tercer sector que treballen amb població migrant i de les universitats. A més, cada mes hi haurà reunions tècniques amb totes les oficines perquè “la política migratòria d’aquestes siga homogènia”, ha indicat Oltra.

Així, aquestes oficines informaran sobre els programes de mobilitat laboral i retorn en coordinació amb diferents organismes com els CEVEX, però també donaran assessorament a aquelles persones que tinguen als seus familiars treballant i vivint fora i s’enfronten a un problema concret del tipus sanitari, administratiu o de diversa índole.

Criteris objectius i de transparència en l’atenció a persones migrants

“Tots i totes som o podem ser persones migrants”, ha recordat la vicepresidenta, que ha explicat que aquest és un dels motius pels que les Agències de Mediació per a la Integració i la Convivència Social (AMICS), posades en marxa pel antic govern, s’han quedat obsoletes, ja que es limitaven a exercir funcions de control, supervisió i gestió administrativa.

En aquest sentit, ha assenyalat que a més d’unes funcions molt limitades, les oficines AMICS es posaven en marxa i es subvencionaven sense un criteri clar, com al seu judici ho demostra el que l’agència que era a la Mancomunitat de la Canal de Navarrés, una zona que compta amb menys de 6.000 habitants i un col·lectiu d’immigrants que no supera el centenar, percebia gairebé la mateixa quantitat que un Ajuntament com el de València.

La vicepresidenta ha criticat “l’arbitrarietat en la concessió de les ajudes perquè no se sabia molt bé qui rebia les ajudes i per què”. A més, es van convertir en “agències de col·locació de gent molt propera al partit que estava en aquest moment en el Govern. Moltes vegades els criteris d’ubicació anaven més aviat en funció d’això, que de necessitats objectives com criteris objectius poblacionals, de percentatge de població migrant, etc”.

Referent a això, Oltra ha fet èmfasi que “no és fàcil posar ordre en la misèria que ens trobem”. En aquest sentit, la vicepresidenta ha aclarit que “davant dels criteris d’abans, no era fàcil posar criteris de proporcionalitat, objectivitat, de rigor, de seny i de transparència, però en 2017, amb ajuda dels municipis, tindrem una xarxa capdavantera a Espanya d’atenció a persones migrants”.

Pressupost d’1,8 milions per 2017

Oltra ha defensat la necessitat d’un canvi que reconega la realitat valenciana, en què un 13,4 per cent de població és immigrant, hi ha un creixement de persones refugiades, asilades i desplaçades, igual que succeeix a la resta d’Europa, i on al voltant de 22.000 joves s’han convertit en migrants econòmics.

Tots aquests col·lectius tenen han de ser atesos per la nova xarxa, que per 2017 compta amb un pressupost d’1,8 milions d’euros, fet que suposa un increment del cent per cent respecte al que s’invertia en les agències AMICS, subvencionat a través de línia nominativa a les entitats locals, el que permetrà que els municipis puguen contractar professionals amb titulacions de caràcter social per a la seua gestió.

Els requisits per a comptar amb una oficina és que el municipi compti amb més de 20.000 habitants o tinga un 10 per cent de població immigrant, i entre les seues funcions tindran les de generar espais compartits i sinergies comuns per treballar la cohesió social i la convivència; afavorir la inclusió social, i garantir els drets de les persones migrades.

Les noves oficines treballaran en diferents àmbits

Oltra ha indicat que amb aquests objectius les oficines treballaran en diferents àmbits, com l’educatiu, on impulsaran programes de suport a l’escolarització, informant, assessorant i ajudant a les famílies en els tràmits de sol·licitud de beques i ajudes socials; es treballarà en plans d’acollida en col·laboració amb el personal educatiu i d’intervenció social; i es posaran en marxa actuacions per prevenir l’abandonament escolar, entre altres iniciatives.

La xarxa també treballarà aspectes sanitaris, garantint la incorporació de la població immigrant en el sistema públic de salut; i en el de l’habitatge i la mobilitat, en col·laboració amb els serveis socials, per facilitar la tramitació dels expedients de persones immigrants, i d’emigrants que tornen, a les borses de lloguer municipal, i en altres programes públics.

Així mateix, s’afavorirà el desenvolupament de programes d’atenció i allotjament per als treballadors i les treballadores temporeres i l’accés al transport públic mitjançant la tarifació social i la vertebració del territori.

L’accés normalitzat als serveis socials, fugint dels processos assistencialistes serà un altre dels objectius de la xarxa, que també posarà en marxa campanyes per combatre el racisme i la xenofòbia i assessorarà les persones sol·licitants d’asil i refugi, a més d’encarregar-se desenvolupar, en coordinació amb les entitats implicades, el Pla d’Acolliment de Persones Refugiades, asilades i Desplaçades.