Bota al contingut principal

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha defensat la necessitat d’obrir el debat sobre la presència de les dones en els llocs directius en les empreses i ha apostat per una “presència equilibrada”, perquè, segons ha indicat, “hi ha estudis que reflecteixen que la presència d’un 30% de les dones en òrgans directius millora un 15% la rendibilitat. No és només una qüestió de justícia, sinó econòmica de rendibilitat i de productivitat que afavoreix tota la societat.

En aquest sentit, ha apuntat que en política “fa temps que es va decidir que calia tenir mecanismes per afavorir la presència equilibrada de dones en els òrgans de govern, però aquesta realitat no s’ha acabat de traslladar a les empreses”.

Mónica Oltra ha fet aquestes declaracions en el fòrum nacional sobre lideratge femení i empreses ‘Temps de Dones’, celebrat a València i en què ha participat i on ha reivindicat la presència de les dones en els lideratges “més enllà de l’evidència que, si som la meitat de la població, hauríem d’estar representades en tots els grups socials”.

Es tracta, al seu parer, d’una necessitat objectiva, ja que “sense l’aportació de les dones no es pot fer la transformació que necessitem”. Així mateix, Oltra ha fet èmfasi que en els nous temps “ser dona és un valor afegit per al lideratge”, perquè “hem après al llarg de la vida a escoltar, empatitzar, animar, fomentar i posar en valor els nostres equips. Tenim més experiència en ser flexibles, adaptables i també optimistes”.

En la seua intervenció, la vicepresidenta del Consell ha encoratjat les dones, especialment les més joves, a “seguir treballant per aconseguir el nostre fi: la igualtat real” i també a “seguir teixint la xarxa de dones, imprescindible per arribar a assolir el lloc que ens toca”, perquè “encara no parteixen amb els mateixos avantatges dels seus companys”.

Referent a això, Oltra ha evidenciat que les dones, tot i ser més de la meitat de la població i estar més preparades, “tenim més desocupació que els homes i també més treball a temps parcial i precari”; i, encara més, “la realitat és que, malgrat el major nivell d’estudis de les dones, els homes continuen sent els que tenen més possibilitats de promoció professional”.

Sostre de vidre

A més, la vicepresidenta del Consell ha apostat per “trencar els sostres de vidre”, com un factor social que bloqueja l’accés de les dones als llocs de responsabilitat. “La imatge que a les dones no ens interessa liderar no és certa, o no a totes, o pot ser la carrera d’obstacles sembla massa dura i ho deixem córrer”, ha precisat.

En aquest sentit, ha subratllat que aquests obstacles “no els posem nosaltres, els posa una societat construïda i dominada per un model patriarcal que fomenta els grans líders masculins, autoritaris i poderosos”.

Paral·lelament, la vicepresidenta del Consell s’ha mostrat optimista, perquè “els moviments d’homes feministes comencen a ser una realitat” i també perquè “la lluita per la igualtat està viva i més forta que mai” i ha afirmat que “avancem” i que cada dia “hi ha més consciència social que les dones som imprescindibles en totes les facetes de la vida, per dret propi”.

Pel que fa al món de la política, Oltra ha lamentat que el poder “continua sent dels homes amb algunes líders famoses que no són precisament feministes” i ha defensat la necessitat de les quotes, per combatre discriminacions i per donar oportunitats a qui no en tindria mai, ja que “és una fal·làcia pensar que hauríem d’arribar per mèrits propis quan no tens l’oportunitat de demostrar aquests mèrits”, ha matisat.

En la seua intervenció ha volgut donar unes pinzellades sobre com des del govern valencià “estem feminitzant la política”. En primer lloc, ha destacat la paritat del Consell, “el primer del govern valencià que ho és”, i també el fet de ser la vicepresidenta i tenir entre d’altres, les competències en igualtat, “vol dir que la igualtat ocupa un lloc rellevant en la jerarquia del govern i que aquesta jerarquia serveix per fer que les polítiques d’igualtat impregnen totes les accions del govern”.

També ha apel·lat a la coresponsabilitat, una corresponsabilitat que implica també als homes de manera equitativa, “perquè és el temps que els homes facen un pas cap a dins de la vida privada, igual que les dones l’hem de fer cap a la vida pública”.

Finalment, la vicepresidenta ha donat a conèixer la campanya institucional al voltant del 8 de març i que enguany versa sobre la igualtat real, “com a contraposició de la formal o legal, perquè, “aquesta ja l’hem aconseguida gràcies a la lluita de moltes altres feministes que ens han precedit i que no hem d’oblidar”.

Una campanya, que segons ha subratllat, posa el focus justament en “tot el que encara ens queda per aconseguir, en el nostre dia a dia, en què siguem reconegudes com a iguals, en què el nostre aspecte no siga objecte de judici, en que el nostre treball es valore sense condescendència, en què anem pel carrer i ens sentim segures, que tenir ambició siga tan normal com no tenir-ne, i que les nostres filles i fills només coneguen la desigualtat als llibres d’història”.