Bota al contingut principal

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista suposa un pas “important i decisiu” en el camí d’aconseguir que qualsevol maltractament cap a la dona isca del debat partidista i es veja com un “conflicte públic i social i no com un fet domèstic”.

Oltra ha ressaltat la importància d’aquest pacte, impulsat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que serà subscrit aquest dilluns pels 63 representants d’institucions, partits polítics i entitats socials i cíviques que han participat en l’elaboració d’aquest document, i que compta amb 293 mesures encaminades a eradicar la violència de gènere i masclista.

Amb aquest acord, les institucions valencianes, partits polítics, universitats, mitjans de comunicació, cossos de justícia i seguretat pública, entitats i organitzacions de la societat civil i la ciutadania es comprometen a lluitar contra tot tipus de violència cap a les dones, en tots els seus vessants i a complir, fer complir i promoure les accions de l’acord.

El Pacte, que incorpora les propostes de la subcomissió sobre l’eradicació de la violència de gènere de les Corts Valencianes i de l’Informe sobre l’atenció i protecció a les víctimes del Síndic de Greuges, era una iniciativa “necessària” perquè la pitjor de les conseqüències de la desigualtat són les violències masclistes, que requerix de “compromisos ferms, propostes concretes i decisions”.

Oltra ha incidit en que “la vacuna contra la violència de gènere” és, precisament, aconseguir una societat basada en les relacions igualitàries entre homes i dones. “Si som capaços d’eliminar les barreres subtils i els micromasclismes, també podrem acabar amb la part més dramàtica del conflicte, que és la violència masclista”.

El pacte, segons ha explicat, es divideix en 5 línies estratègiques: garantir una societat lliure i segura contra la violència de gènere; feminitzar a la societat; coordinar el treball en xarxa per a l’atenció de dones víctimes de violència masclista i dels seus fills i filles; la socialització perquè aquest tipus de violència siga concebut com un conflicte polític; i la dotació d’un pressupost estable per a poder desenvolupar i implementar els objectius consensuats.

La vicepresidenta ha afirmat que ara l’objectiu és aconseguir que tota la ciutadania, tant l’organitzada com cada persona a títol personal, s’adherisca a aquest acord, perquè la igualtat real entre homes i dones s’ha de construir amb un “compromís institucional i social, situant el problema de la desigualtat com un problema social estructural”.

El procés del Pacte

El Pacte ha sigut el resultat de 8 jornades de treball en les quals han participat els partits polítics amb representació supramunicipal en qualsevol de les cambres legislatives de la Comunitat Valenciana i a entitats feministes i representatives de l’associacionisme de dones.

Així mateix, han participat la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), les tres diputacions provincials i les ciutats de més de 100.000 habitants, juntament amb entitats representatives de mitjans de comunicació, universitats públiques, Fiscalia, Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) i el Col·legi d’Advocats i Advocades.

I, finalment, s’han subscrit a aquesta iniciativa els cossos de Policia Local, Policia Autonòmica, Policia Nacional i Guàrdia Civil, així com a la Plataforma del Tercer Sector, Coordinadora de ONGDS, Mesa de Entitats i Consell Jurídic Consultiu (CJCV).

En aquest sentit, Oltra ha destacat que el Pacte no siga simplement “un pla de govern, sinó un pacte social, cultural i institucional”, en el qual és “la societat valenciana la que s’interpel·la a si mateixa des de molts vessants”.