Bota al contingut principal

El secretari autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, al costat del director general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Joan Piquer, participa, des de hui i fins a dijous que ve, en les sessions de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, COP23, que té lloc en la ciutat alemanya de Bonn. El secretari autonòmic encapçala la representació del Consell de la Generalitat, que forma part de la delegació espanyola assistent a la COP23.

Els representants de les comunitats autònomes participen en les reunions diàries de la delegació espanyola en la Cimera, la qual cosa els permet conèixer de primera mà el desenvolupament de la Conferència, les aportacions que realitza com a part el nostre país, així com els compromisos que s’adquireixen en matèria de mitigació i adaptació al Canvi Climàtic. De fet, el govern d’Espanya va anunciar en la passada COP22 de Marrakech la seua intenció d’impulsar una Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica. El secretari autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, va a reclamar a Bonn l’impuls de l’esmentada Llei amb objectius molt més ambiciosos dels plantejats fins a hui, així com la definició per part del Govern d’Espanya d’un full de ruta el més precisa possible que permeta aconseguir, i fins i tot superar, els compromisos adquirits en l’Acord de París.

“El govern d’Espanya ha de seguir l’exemple d’altres països europeus, i establir metes de ‘emissions neutres’ i ‘zero emissions’ més ambicioses que les de la pròpia Unió Europea. L’administració pública espanyola ha d’incorporar la lluita contra el Canvi Climàtic entre els seus criteris de contractació i l’empresa privada -especialment les grans corporacions- ha de dur a terme estudis de riscos vinculats a l’impacte que pot tenir el Canvi Climàtic en la nostra economia. A aquestes, i a uns altres moltes qüestions, hauria de respondre una Llei de Canvi Climàtic espanyola si pretén ser efectiva i no un ‘brindis al sol’ o una operació de màrqueting polític per a ocultar l’absència de mesures per part del govern de Mariano Rajoy”, comenta des de Bonn el secretari autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic de la Generalitat.

La representació del Consell se circumscriu a aquesta segona setmana de la Conferència, assistint a les jornades temàtiques del Global Climate Action, entre hui i demà, on s’aborden qüestions tan destacades en la lluita contra el Canvi Climàtic com la Gestió Forestal, la Indústria, el Lideratge Local i Regional, el Finançament, les Ciutats Sostenibles (SDG11), la Seguretat Alimentària i l’Agricultura Ecològica (SDG2), la Resiliència i la Innovació. El dimecres i el dijous, l’assistència als esdeveniments paral·lels i als plenaris de la COP23 marcaran l’agenda dels representants del Consell a Bonn.

Així mateix, durant el transcurs de la Cimera del Clima, la representació valenciana en la COP23 mantindrà reunions i trobades amb altres representants autonòmics, representants de la Unió Europea, de Llatinoamericana i experts sobre el Canvi Climàtic, entre uns altres. De fet, està previst que demà Julià Álvaro, mantinga una reunió de treball amb l’alcalde de Bonn, Ashok-Alexander Sridharan. Per la seua banda, l’Estat de Renania del Nord-Westfàlia (NRW) i el Ministeri alemany de Medi ambient mostraran als participants de la COP23 els projectes innovadors sobre energia que s’estan impulsant en aquesta regió alemanya.

Durant la Conferència se celebren tot un seguit de esdeveniments, jornades, xarrades i exposicions que reuneixen a líders polítics, panells científics, ONGD’s i activistes mediambientals de tot el món. Aquests esdeveniments i exposicions estan situats en la denominada “zona Bonn” i serviran per a donar a conèixer mesures contra el Canvi Climàtic que s’estan desenvolupant a tot el món, per a l’intercanvi de coneixements, accions per al foment de la capacitat i l’establiment de contactes.

Impulsar l’aplicació de l’Acord de París és un dels reptes més importants d’aquest nova Cimera del Clima. Les negociacions se centraran a elaborar directrius per a aplicar les disposicions de París sobre una àmplia gamma de qüestions, com, per exemple, la transparència, l’adaptació, la reducció de les emissions, el finançament, la creació de capacitat i la tecnologia. L’objectiu final és avançar en totes aquestes àrees de manera que les directrius puguen quedar acabades en la COP24 que se celebrarà a Polònia en 2018.